Aydınlan-Aydınlat projemiz Hayata Geçti
Türkiye Beyazay Derneği Tekirdağ Şubesi ile Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu işbirliğinde Aydınlan Aydınlat ismiyle görme engellilere yönelik hazırlanan gönüllü kitap okuma projesi hayata geçti.
KATILIM YOĞUN OLDU
Görme engelliler için sesli kitap, işitme engelliler için de dijital kitap oluşturma çalışmalarının yapılacağı Aydınlan Aydınlat Stüdyosu’nun açılış törenine, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Can Burak Şişman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, Beyazay Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Adnan Şahin, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, Öğretim Görevlileri ve öğrenciler katıldı.
SESLİ KİTAP OLUŞTURULACAK
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Beyazay Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Adnan Şahin, bu projenin anlamının görme engellilere yönelik gönüllü kitap okumak olduğunu belirterek, “Öğrenci arkadaşlarımız, belli vakitlerde stüdyoya girerek, kitap okuyacak ve sesli kitaplar oluşturulacak.” derken, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Can Burak Şişman, Beyazay Derneği’nin öncülüğünde başlatılmış olan Aydınlan Aydınlat projesinin ikinci aşamasını meslek yüksekokulu bünyesinde öğrencilerle birlikte yürüteceklerini belirterek, “Bu projemiz kapsamında engellilerimizin ihtiyaçlarına yönelik olarak sesli kitap ve dijital kitap oluşturmak amaçlandı. Bu amaçla öğrencilerimiz hevesle heyecanla bu organizasyonun içerisinde yer alıyorlar. İlkini bizim kurduğumuz Aydınlan Aydınlat Stüdyosu’nun, bütün üniversitelerde kurulmasını diliyorum.” diye konuştu.
BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR
Programda konuşan Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, “Elinizde bir kitap var bakıyorsunuz okuyorsunuz. Peki, iki gözü de görmeyen ben nasıl okuyacağım o kitabı. Orda bilgiler varsa benim de işime yaraması lazım, yarıyorsa benim de okumam gerekiyor. Bilgi öyle enteresan bir şey ki bilgi paylaşıldıkça ya da siz verdikçe azalan bir şey değil. O yüzden bu çok hayırlı bir hizmet. Bir de enteresan bir şey var, verirken alınan bir durum var. Siz verirken aynı zamanda alıyorsunuz. İşte bu proje de böyle bir şey. Böyle baktınız zaman hepimizin önünde müthiş bir ufuk var. Müthiş bir fırsatlar sahası açılıyor. Öyle ki öğrenci arkadaşlarımız kitabı kendisine de okumuş oluyor, ben de istifade ediyorum. Daha sonra benden sonra birçok insan istifade ediyor. Daha sonra dünyaya bir eser bırakılmış oluyor.” dedi.
TÜM ÜNİVERSİTEYE YAYACAĞIZ
Törende konuşan Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de, üniversite bünyesinde 33 engelli olduğunu belirterek, “Bu zamana kadar yaptıklarımız ulaşım konusundaki yatırımlardı. Şimdi yeni bir ufuk açıyoruz. Amacımız engelli kardeşlerimize her konuda yardımcı olmaktır. İnşallah bu projeyi Çerkezköy’de uygulamaya başladık, kampüste de benzer bir projeyi uygulayacağız. Peyder pey diğer ilçelerimizde de uygulamak için harekete geçeceğiz. Bu projede emeği geçen, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
“ÖNEMLİ BİR İŞ OLDUĞUNUN BİLİNCİNDEYİZ”
Rektör Şimşek’in ardından konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, engellilerin ufkunu açmak, onların hayatını daha da aydınlatabilmek için hayatını bu işe vakfetmiş Beyazay Derneği’nin genel başkanı Lokman Ayva’ya ve onun mesai arkadaşlarına teşekkür ederek “Aile Bakanlığı olarak bu işin Türkiye’deki sorumlu bakanlığı olarak bunun çok iyi farkındayız. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 13 ‘ünü ilgilendiren bir meseleden bahsediyoruz. Bu engelli kardeşlerimizin bir şekilde hayatın nimetlerine bizim kadar rahat ulaşmalarını sağlayabilmek, onların maddi ve manevi anlamda her alanda hayatlarını daha erişilebilir bu kıymetlere, bu değerlere daha erişilebilir yapmanın sadece ve sadece kamunun sorumluluğunda yürüyemeyecek kadar önemli bir iş olduğunun bilincindeyiz.” Diye konuştu. Ersoy, yapılan iş belki ilk etapta şu salonu dolduracak kadar fark edilmeyen bir iş olsa da gönüllere dokunmak adına ne kadar önemli bir iş olduğunun farkında olduklarını belirterek, “Bunun için geldim Ankara’dan. Bu işin mutlak anlamda toplumsal bir bilinçle toplumsal bir dayanışmayla ve sahiplenmeyle hiç olmazsa zaman zaman günde bir kere yerinde olabilmeyi düşünmekle çözülebileceğine inanıyoruz. Beyazay Derneği bunun için çok önemli bizim için, STK’larımız bunun için çok önemli. Onların öncülüğünde, onların işbirliğinde, onların seferberliğinde aşabiliriz bu sorunları. Her engellimiz için bir görevli tahsis edemeyeceğimize göre, cezalarla ve yaptırımlarla bu uygulamaları yeterince denetleme şansımız olmadığına göre geriye en önemli sermayemiz sizler, toplum ve toplumun vicdanı kalıyor, bu toplumun iyilik duygusu kalıyor. Bunu bakanlık olarak biz hiç kimseye bir lütuf bir ihsan olarak yapacak değiliz. Bunların geride kalan yüzde 87 kadar hakkı olduğuna dayanarak bu dayanışmayı ve seferberliği yapmamız lazım.” Diye konuştu.
“İLK AYAĞI BAŞARIYLA UYGULANDI”
Programda konuşan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ise, kendilerini onurlandıran ve gururlandıran bir çalışmanın başlangıcını yapacaklarını belirterek, “Beyazay Derneği’nin temsilcileri ile NKÜ’nün ortaklaşa düzenledikleri Aydınlan Aydınlat projesi hayata geçecek ve görme engelli vatandaşlarıma yönelik olarak onların da gelecekteki hayatlarını daha da kolaylaştıracak bilgilere daha rahat erişebilmelerini sağlayacak olan çalışma biraz sonra hizmete geçecek. İnşallah bunun meyvelerini görme imkanı elde edeceğiz. Beyazay Derneği’nin Tekirdağ Şubesi 2012’de değerli bir çalışma ile görme engellilerimizin kitaba erişilebilirliğini kolaylaştıracak olan bu projeyi Tekirdağ Başsavcılığı ile birlikte cezaevlerinde mahkumların bu kitapları okuyarak görme engelli vatandaşlarımıza sunması açısından başarılı bir şekilde uyguladılar. Bu projenin ilk ayağı olan Tekirdağ cezaevindeki uygulamadan dolayı teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.
“ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”
Vali Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşallah bu çalışma da üniversitemizde başarılı bir şekilde neticelenecek. Namık Kemal Üniversitesi’nin diğer okullarında 34 bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin de bu farkındalığı hissedip engelli kardeşlerimizin bilgiye ve kitaba erişebilmelerini sağlayacakları desteği ile inşallah bu çığ gibi büyüyecektir. Bizim için öncelikli olan engelli vatandaşlarımızın topluma ve toplumla birlikte yaşamak için onların erişilebilirlik hakkının onlara en iyi şekilde sunulması. Bu açıdan gerek hükümetimizin gerekse hükümetin ve devletin taşradaki temsilcileri olarak bizlerin bu erişilebilirliği elde edebilmeleri açısından onlara sağlayacağımız imkanları artırmak ve onlara yönelik olarak onların toplumun bir parçası olduğunun bilinciyle toplumla birlikte yaşamalarını sağlamak için çalışmalarımız sürecek. Sadece görme engellilere yönelik değil, diğer engellilere yönelik de gerek rehabilite açısından gerek sosyal imkanlar açısından gerek engelli vatandaşlarımızın ailelerinin sorunlarını giderme açısından, onların da bu toplumun bir ferdi olduğunun bilinciyle hareket ederek biz çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu projeler de bunların birer örneği olarak uygulanmaya devam edecek.”
KURDELE KESİLDİ
Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu’nda oluşturulan Okuma Stüdyosu’nun kurdelesi Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Aydınlan Aydınlat Projesi Genel Koordinatörü Fevzi Durmuş, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, Beyazay Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Adnan Şahin, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Can Burak Şişman tarafından hayırlı olsun temennisiyle kesildi.