Çerkezköy Meslek Yüksekokulu
2022-12-22

Yüksekokul Öğrencilerimizden Anlamlı Panel



 
Çerkezköy Meslek Yüksekokulumuz Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı İkinci Sınıf Öğrencilerinin düzenlediği “Taciz-Şiddet ve Mobbing Sarmalında Türkiye’de Kadın Olmak” konulu panel yoğun bir katılım ile gerçekleşti.
 
TÜRKÇE’NİN BU KONUDA HASSASİYETİ VAR
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Yüksekokul Müdürümüz Prof.Dr.Erdinç UZUN, panelin konusunun çok anlamlı olduğunu vurgulayarak “Tarihsel sürecimizi ele aldığımızda, kadına çok değer veren bir millet ile karşılaşıyoruz. Bu durum bizim dilimize de yansımıştır. Diğer dillere baktığımız zaman,  kadın ve erkeğe farklı hitap şekilleri ile karşılaşıyoruz. Örneğin İngilizce’de erkek için ‘He’ kadın için ‘She’ ifadesi kullanılırken, Türkçe’de her ikisi için de ‘O’ ifadesi kullanılır. Herhangi bir ayırım yoktur. Bu bağlamda öğrencilerimizin panel için belirlediği konuyu çok anlamlı buluyorum. Kadının, gerek ailede, gerek toplumsal yaşamda, gerekse de iş hayatında karşılaştığı sorunları, sebep-sonuç ilişkisi ve ele alınması gereken önlemler bağlamında değerlendirileceği bu panelin, toplumda güzel bir farkındalık oluşturacağına inanıyorum. Ben bu duygularla, hem Tekirdağ Barosu Başkanımıza, hem de diğer panelistlerimize, hem de organizasyonu gerçekleştiren öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.
 
BAROMUZA KAYITLI AVUKAT SAYISI 1200’Ü AŞTI
Aynı zamanda panelin moderatörlüğünü de yapan Tekirdağ Barosu Başkanı Avukat Egemen GÜRCÜN de, Tekirdağ Barosu ve yürüttüğü çalışmalar hakkında kısa bilgiler vererek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Tekirdağ Barosu 1200’den fazla avukatı ile Türkiye’de hem sayısal hem de nitelik olarak, ciddi kurumsal bir vizyona sahip önemli bir hukuk kurumu olarak faaliyet gösteriyor. Bünyemizde, farklı alanlarda faaliyet yürüten komisyonlarımız var. Bu komisyonlarımızdan bir tanesi de ‘Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’dur. Bu komisyonumuzun yaptığı öncü çalışmalarla biz Tekirdağ’da bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Baro olarak, Türkiye’de kadın olmanın zorluklarını insanlara aktarmaya ve buna yönelik haksızlıkların sona ermesi amacıyla çalışmalar yürütürken, Türkiye’de kadına verilen ulvi değerin, ekranlarda oluşturulan algıdan farklı olduğunu da anlatmaya çalışıyoruz. Haberlerde yer alan münferit kötü örneklerin, iyi örneklerin önüne geçerek, genel bir algı oluşturmaması için de mücadele veriyoruz.” 
 
ATATÜRK’ÜN ÖNGÖRÜSÜ İLE, DÜNYA’DAKİ İLK OLDUK
Türk kadının 1934 Yılı’nda yürürlüğe giren yasa ile, seçme ve seçilme hakkı tanındığına vurgu yapan Gürcün “Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsüyle, Türk kadınına, Avrupa ve dünyanın diğer tüm ülkelerinden çok önce, kadın erkek arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmıştır. Peki kadınlara, seçme ve seçilme hakkını veren ilk ülke olmamıza rağmen, bugünlere nasıl geldik? Bu sorunun yanıtı üzerinde çok ciddi düşünmemiz lazım. Yakın zaman önce, Avrupa Konseyi’nin Ankara’da düzenlediği ‘Türkiye’de Kadının Adalete Erişimi’ konulu bir çalıştaya katıldık. Düşünün ki, bizlerin, onlardan çok daha önce eriştiği haklar konusunda bugün, bizlere yol göstermeye çalışıyorlar, bizleri, kadının adalete erişiminde finansal açıdan destekleyerek, kapasitemizi artırmaya çalışıyorlar. İşte bu yüzden kadın hakları konusunda, başladığımız nokta ile geldiğimiz nokta arasındaki farklar üzerinde yeniden düşünmeliyiz. Bugünkü panelimizde, kadınların yaşadığı zorluklar konusunda bir farkındalık oluşturulması ve toplumun bu konuda daha fazla bilinçlenmesi amacıyla nelerin yapılması gerektiğini, yasalarımızın bunu nasıl sağladığını ele alacağız.” dedi. 
 
ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLDİ
Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün’ün moderatörlüğünde, panelistler Tekirdağ Barosu avukatları Şölen Yenidoğan, Sude Nur Önal ve Merve Görgün’ün tarafından, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, taciz, şiddet, ve mobbing konularında bilgiler verilirken, bu tür eylemlere maruz kalan bireylerin takip edebileceği yasal süreç ile başvuracağı kurum ve kuruluşlar hakkında da detaylı bilgiler verildi. 
 
PLAKET TEKDİM EDİLDİ
Öğrencilerden gelen soruları da yanıtladığı panelin ardından  Yüksekokul Müdürümüz Prof. Dr. Erdinç Uzun tarafından panelist Şölen Yenidoğan’a, Öğr. Gör. Özlem Göksel tarafından panelist Merve Görgün’e, Doç. Dr. Emel Demir Askeroğlu tarafından panelist Sude Nur Önal’a plaketleri takdim edildi. Plaketini paneli izleyen babası Zeki Gürcün’den alan Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün, duygusal anlar yaşadı.