Çerkezköy Meslek Yüksekokulu
2014-06-06

Parasayar: Başarı disiplin gerektirir



Ünlü oyuncu ve manken Murat Parasayar, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı 2. Sınıf 2. Öğretim öğrencileri tarafından düzenlenen ‘Başarı Öyküsü’ adlı programda öğrencilerle buluştu.
KONFERANS DÜZENLENDİ
Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü 2.sınıf 2.öğretim öğrencileri, 'Etkinlik yönetimi' dersi kapsamında manken ve sinema oyuncusu olan Murat Parasayar'ı Başarı öyküsünü anlatması için ÇEMYO öğrencileriyle buluşturdular. ÇTSO Konferans salonunda dün düzenlenen etkinlik saat 15.00'da başlarken, etkinliğe öğrencilerin yanı sıra ÇEMYO Öğretim Görevlileri ve sponsorlar katıldı.
“ÖĞRENCİLERİMİZE TECRÜBE KAZANDIRMAYI AMAÇLIYORUZ”
Etkinlikle ilk olarak konuşan ÇEMYO Öğretim Görevlisi Taha Aslanlı, öğrencilerin manken ve sinema oyuncusu Murat Parasayar'ı tanırken güzel ifadeler kullandıklarını belirterek, "İnsan bu kadar başarılı olunca gölgede kalan bazı şeylerde oluyor. Aslında Murat Parasayar aynı zaman da Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu başarılı bir mimardır. Bugün aynı zamanda başarılı bir mimarı ağırlamış oluyoruz. Tamamen öğrencilerimizin gayreti ile gerçekleşen program aslında etkinlik yönetimi dersimizin bir uygulaması olarak gerçekleşiyor. Biz dönemimizin ilk 5 dersinde etkinlik yönetiminin teorik kısmını ele aldık. Son iki hafta ve bundan sonra devam edecek haftalarda da teorik derslerin bir anlamda uygulamasını işte bugünkü etkinlik gibi etkinliklerle gerçekleştirip öğrencilerimize tecrübe kazandırmaya çalışacağız" dedi.

ZAMAN ZAMAN MİMARLIK YAPIYORUM
Taha Aslanlı'nın konuşmasını tamamlamasının ardından sahneye davet edilen manken ve sinema oyuncusu Murat Parasayar, tecrübelerini ve başarılarını anlatmak üzere Çerkezköy'e geldiğini ifade ederek, "Bir nevi de öğrencilere destek olmak için geldim. Mimarlık yapıyorum ve bu mesleğimi dönem dönem bıraktığım oldu. Televizyon işleri zaman zaman yoğun oluyor. Son bir senedir özellikle televizyon ağırlıklı çalışıyorum. Mankenlikten gelmeyim ve 1987'de mankenliğe başlayıp orada ilk televizyon da reklam filmlerinde oynayıp medya sektörüne girdim. Mankenlikte üst seviyede işler yaptık. Daha sonra dizilere başladım ve 1992 yılında ilk başrol dizimi oynadım. 7-8 tane başrol oynadığımız dizler var. Televizyon filmleri çektim ve 10-12 yıldır da sunuculuk yapıyorum" açıklamasında bulundu.
SİNEMA İLE TİYATRO’YU KIYASLADI
Murat Parasayar konuşmasını zaman zaman yarı da keserek öğrenciler tarafından kendisine sorular yöneltilmesini isterken, söz alan bir öğrenci 'tiyatro ile sinemayı nasıl kıyaslarsınız' sorusunu Parasayar'a yöneltti. Tiyatro kökenli bir oyuncu olmadığını belirten Murat Parasayar, "mankenlikten geldiğim için bize alaylı deniyor, yani pişerek geldim. Tiyatro çok farklı tiyatro sahnesinin ayrı bir eğitimi var. Ben bunları hem sinemada hem televizyonda deneyerek hem de kitaplardan okuyarak tiyatro yönümü geliştirdim. Tiyatro da canlı seyirciye oynuyorsunuz. Oyunu anlık reaksiyon alıp canlandırıyorsunuz o yüzden biraz zor. Tiyatroda canlı oluyor ama dizi de çok farklı. Senaryoyu çalışıp kamera önüne geçtiğimiz zaman bir provamız oluyor kamera önünde. İlk provayı çekim provası yapıyoruz. Beğenilmiyorsa yeniden tekrar tekrar prova yapabiliyoruz. Farklar bunlar ve aslında ikisi de zor" cevabını verdi.

“KENDİMİ GELİŞTİRİYORUM”   
Murat Parasayar, konuşmasının devamında ise iş prensipleri hakkında bilgi vererek, "iş hayatı biraz zor. Bir kere yaptığınız işe saygı duymanız ve işinizle ilgili donanımlı olmanız gerekiyor. İlk başladığımda oyunculuğu ciddiye almamıştım. Mankenim bize oyunculuk teklifi geliyor ve boş vaktim varsa gider oynarım şeklinde baktım. Kısa sürede başrol teklifleri geldi ve elimizden geldiğince yapmaya çalıştık. Sonra baktım ki iş öyle değil, boş zamanda yapılacak yada ciddiye alınmayacak bir şey değil, gerçekten önemli. Bunun sıkıntısını yaşadım belli bir süre ve istediğim teklifler gelmedi. Bir kere işini severek yapacaksın. Eğer sevmiyorsan o iş senden uzaklaşıyor. Eksiklerimi düşündüm ve çalışmalar yaptım. Eksikliklerimi görüp neredeyse oyunculukla ilgili bütün kitapları okudum. Yeri geldi evimde çalışmalar yaparak daha tecrübeli oyuncu arkadaşlarımdan isteklerim oldu bu yönde neler yapabilirim gibisinde" diye konuştu.

İŞİNİZE SAYGI DUYMANIZ GEREKİR
Kendisindeki enstrümanları geliştirmeye çalıştığını sözlerine ekleyen Parasayar, "Yaptığım işi de en iyi şekilde çalışıyorum. Özellikle sette herkese saygı duyacaksın, saygıyla bir şey istersen aynı şekilde sana da dönüyor. İyi diyaloglar kurup işini yapıyorsan devamı geliyor. Disiplinsiz olup zamanında işine gelmiyorsan, işine saygın yoksa başarılı olamazsın. İşinize hazır gelmeniz lazım her yönünüzle. Herkes işini düzgün yaparsa hem zamanlama kaybı olmaz hem de izleyenler açısından da düzgün bir şey çıkar. Ben işimde bunlara önem veriyorum. Buraya bile gelirken işimin bir parçası diye düşündüm ve zamanında geldim. İş prensibi çok önemli diye düşünüyorum" dedi.
 
ÇİÇEK VE PLAKET TAKDİM ETTİLER
Etkinliğin devamında Murat Parasayar öğrencilerden ve öğretim görevlilerinden gelen soruları cevaplandırdı. Program sonunda Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü 2.sınıf 2.öğretim öğrencileri tarafından ünlü oyuncuya çiçek ve plaket takdim edildi