Çerkezköy Meslek Yüksekokulu
2017-04-04

Yerel Yönetimleri Belediye Başkanı’ndan Öğrendiler



 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Meslek Yüksekokulu öğrencilerine Belediyecilik dersi verdi. Akay ‘Yerel Yönetimler’ konulu derste, Belediye’nin yapısı, görevleri ve çalışma esasları konusunda öğrencilere bilgi verdi.

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı Öğrencileri’nin aldığı Kamu Yönetimi dersinin bu haftaki konusu olan ‘Yerel Yönetimler’i Çerkezköy Belediye Başkan Vahap Akay anlattı.

BAŞKAN VE ÜYELER NASIL SEÇİLİYOR?

Derse, yerel seçimler, Büyükşehir Belediye Başkanlarının, İlçe Belediye Başkanlarının, Belediye Meclis üyelerinin, Meclis Üyeliği Kontenjan adaylarının nasıl seçildiğini anlatarak başlayan Başkan Akay, Belediyeler Kanunu 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyeler Kanunu hakkında kısa bilgiler verdi. Belediye’nin yapısı, Çalışma esasları, Belediye Meclisi ve çalışma esasları hakkında da bilgi veren Akay, “Belediye Meclisi Belediye Başkanı’nın başkanlığında her ay düzenli olarak toplanır. Meclis’te görüşmeye açılan maddeler oylamaya sunulur veya ilgili komisyona sevkedilir. Komisyon en geç 5 gün içinde toplanmak zorundadır. Komisyonun aldığı karar, bir sonraki Meclis’te yeniden ele alınır ve oylamaya sunulur. Komisyon kararı, Meclis için bağlayıcı değil, tavsiye niteliğindedir.” ifadelerini kullandı.    

ARTIK İKİ BAŞKAN VAR

Tekirdağ’ın, Büyükşehir Statüsü kazanmasıyla birlikte Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin oluştuğunu vurgulayan Belediye Başkanı Vahap Akay, “Artık ilçelerde iki Belediye Başkanı’ndan söz edebiliriz. İlçe Belediye Başkanı ve İlçe Belediyesi’nin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı ve Meclisi de, ilçedeki hizmet ve yatırımlardan doğrudan sorumludur. Örneğin Çerkezköy’deki, su, kanalizasyon ve diğer altyapıları Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve sorumluluğundadır. Ayrıca en genişliği 15 metre ve üzerinde olan caddeler ile çevresi de yine Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve sorumluluğundadır. Diğer hizmetler ise İlçe Belediyemiz tarafından gerçekleştirilmektedir.” bilgisini verdi.

Öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a dersin ardından Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Can Burak Şişman tarafından, üniversite ambleminin bulunduğu çini bir tabak hediye etti.