Çerkezköy Meslek Yüksekokulu
2014-04-20

Varna Free Üniversitesi ile bilgi paylaşımı yapıldı



BULGARİSTAN'IN VARNA KENTİNİ ZİYARET ETTİLER
Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu, Trakya Kalkınma Ajansı’nın,  2012-2013 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklediği, İtfaiyecilik, İş Güvenliği, Arama-Kurtarma Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi için altyapı oluşturma çalışmaları devam ediyor. Veliköy’de, 4 bin metrekarelik alanda inşa edilmeye başlanan projede uzman olarak görev alan öğretim görevlileri Metin Taşkın, Serdar Özer, Yalçın Karagözler ve Taha Aslanlı, aynı zamanda proje Koordinatörü olan Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç. Dr. Ercan Buluş’un başkanlığında Bulgaristan’ın Varna kentini ziyaret etti.
YÜKSEK DONANIMA SAHİP OLACAK
Ziyaret kapsamında ilk olarak, ülkeye itfaiye ve güvenlik personeli yetiştiren Varna Free Üniversitesi’ni ziyaret eden heyet, bu iki bölümü de bünyesinde barındıran Hukuk Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Peter Hristov, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Stefan Terziev ve İtfaiyecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. İvamco Bogev tarafından karşılandı. Üniversite’de gerçekleştirilen toplantıda, Çerkezköy Meslek Yüksekokulu’nun hayata geçirmek istediği, İtfaiyecilik, İş Güvenliği, Arama-Kurtarma Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında bilgi veren Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Buluş, merkezin Trakya’daki ilk Afet Eğitim Merkezi olacağına dikkat çekti. Buluş, hem okulun kendi bünyesindeki Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü öğrencileri ile İş Sağlığı ve İş Güvenliği öğrencilerinin, hem de bölgedeki ilgili diğer ilgili kuruluşların faydalanacağı bu eğitim merkezinin yüksek donanıma sahip olacağını dile getirdi.
KANUN VE ANAYASA TALEBİNİN ARDINDAN MESLEKİ EĞİTİME TABİ TUTULUYORLAR
Varna’daki itfaiyecilik ve kurtarma eğitimleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Peter Hristov da, Varna Free Üniversitesi bünyesinde, kendi ülkeleri için İtfaiyeci ve Güvenlik Görevlisi yetiştiren iki bölüme sahip olduklarını vurgulayarak, “Öğrencilerimiz, önce Hukuk Fakültesi bünyesinde, kanunlar ve anayasa eğitimi alıp, ardından da mesleki eğitime tabi tutuluyor" bilgisini verdi.
PRATİK EĞİTİM ALIYORLAR
Öğrencilerinin ve yurtdışından gelen kursiyerlerinin NATO’nun Varna’da bulunan Yangın ve Kurtarma Merkezi’nde pratik eğitim aldığını kaydeden Hristov, bu eğitimlerinin ağaç budamadan kimyasal maddelerden müdafaaya kadar geniş bir yelpazede gerçekleştiğini ifade etti.  Toplantıda bir başka noktaya dikkat çeken Dekan Hristov, sınır komşusu olan Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’ın ortak afet risklerine sahip olduğunu vurgulayarak, adı geçen üç ülkenin ortak bir Afet Eğitim ve Müdahale Merkezi kurmasının gerekliliğine dikkat çekti. Bu tezini bir örnekle destekleyen Hristov, “Meriç, Arda ve Tuna Nehirleri taştığında her üç ülkede etkileniyor" diyerek, bu yönde yapılacak işbirliğine Özel Varna Üniversitesi olarak, hazır olduklarını söyledi.
SICAK BAKILIRSA İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ
Sınır ötesi işbirliği teklifini, projeleştirerek Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek’e sunacaklarını dile getiren Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç.Dr.Ercan Buluş “Eğer üniversite yönetimimiz, sıcak bakarsa biz de işbirliğine hazırız" dedi. Her iki üniversite arasında öğrenci değişim programı teklifinin de masaya yatırıldığı toplantı, heyetin NATO’ya ait Yangın ve Kurtarma Merkezi’ni ziyaret edip, teknik incelemesi ile son buldu. 

Kaynak: Çerkezköy Gazetesi