Çerkezköy Meslek Yüksekokulu
2014-06-17

Sizi ‘söyleminiz’ değil ‘beden diliniz’ anlatır



Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler Programı tarafından düzenlenen ‘Mikro Beden Dili’ konulu programda konuşan Yazar-Psikolog Tuğba Özdenal, insani ilişkilerde sözel iletişimin önemli olduğunu ancak, kişilerin, beden dili mesajlarıyla konumlandırıldığın ifade etti

Namık Kemal Üniversitesi(NKÜ) Çerkezköy Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından düzenlenen ‘Mikro Beden Dili’ konulu eğitim programı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’na gerçekleşti.

İLETİŞİMİNİZİ ANLAMLANDIRIN

Eğitimci-Yazar Psikolog Tuğba Özdenal’ın konuşmacı olarak katıldığı programın açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr. Ercan Buluş, beden dilinin sözel iletişimi tamamlayan ve anlamlandıran önemli bir iletişim türü olduğunu vurgulayarak “Beden dili hareketlerinin hem toplumsal ilişkilerimizde, hem de iş hayatımızda büyük önemi var. Bazen sizin ne söylediğiniz değil, beden dili hareketlerinizin ne anlattığı daha büyük önem kazanır. Sözel iletişimiz beden dili hareketlerimizle bir araya geldiği zaman iletişimimizin etki gücü de artmış olur. İş hayatında bunun karşınıza çıkacağı ilk aşama, mülakat aşamasıdır. Mülakatı yapan için, CV’niz kadar, mülakat sırasında sergilediğiniz davranışlar da önem arzeder.” Diye konuştu.

MİMİKSİZ İLETİŞİM KEYİF VERMEZ

Yrd.Doç.Dr.Buluş’un ardından öğrencilere hangi beden dili hareketinin ne anlama geldiğini uygulamalı olarak anlatan  Yazar Psikolog Tuğba Özdenal, “Beden dili açısından vücudumuzun en anlamlı bölgesi yüzümüzdür. İletişim içerisinde olduğumuz insanlar, bizim söylediklerimizi yüzümüze yansıyan ifadelerle buluşturarak anlamlandırırlar. Dolayısıyla, konuşurken, konuşmamızın içeriğiyle paralel giden mimikler sergilememiz, iletişimimizi daha keyifli ve sürdürülebilir hale getirir.” Vurgusunu yaptı.

NASIL GÜZEL KONUŞURUZ?

İş başvuruları sırasında nasıl davranılması gerektiğini de örneklerle anlatan Özdenal, işverenlerin yönetici adaylarında aradığı en önemli vasıflardan birisinin de iletişim kabiliyeti olduğunu kaydetti. Türkçeyi güzel konuşmanın, insanın hayatının her anına önemli katkılar sunduğunu kaydeden Özdenal, bununu için 2 önemli unsurun bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı. Özdenal “Güzel konuşmak için, önce doğru nefes almayı bilmemiz gerekir. Hatalı nefes, konuşmamızın sekteye uğramasına neden olur. Ama diyaframdan alınan güçlü nefes, sesimizin olması gereken tonda çıkmasını sağlar. Bunun yanı sıra her harfin bir çıkış şekli vardır. Harfleri, mahrecine uygun çıkardığımız zaman, konu hakimiyetimiz de varsa, güzel konuşmamız için ortada hiçbir engel kalmamış olur.” Diye konuştu.

BAŞKAN AKAY DA KATILDI

İş hayatında hangi rengin ne anlama geldiği konusunda da öğrencilere bilgiler veren Özdenal’a konuşmasının ardından plaket verildi. Programı, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Çerkezköy Meslek Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç.Dr. Ercan Buluş’un yanı sıra, Namık Kemal Üniversitesi Kariyer Merkezi Müdürü Doç.Dr. Murat Çetin, Çerkezköy Meslek Yüksekokul Müdür Yardımcısı  Özlem Berkdemir, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci takip etti.