Çerkezköy Meslek Yüksekokulu
2014-05-09

Kural: Tüketerek mutlu olunmaz



Kural: Tüketerek mutlu olunmaz

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen ‘Yaşanılabilir Çevre İçin Elele’ konulu konferans Prof. Dr. Orhan Kural’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
KONFERANS DÜZENLENDİ
Dün saat 14.00’de Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen konferansa  Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yardımcı Doçent Dr. Ercan Buluş, Çerkezköy Belediyesi eski başkan yardımcısı Gökhan ince, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, İşkur Çerkezköy Şube Müdürü Levent Taş, ÇEMYO Akademik ve idari kadrosu ile öğrenciler katıldı.
TOPLUMUN EN BÜYÜK SORUNU ÇEVRE 
Konferansın açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yardımcı Doçent Dr. Ercan Buluş: “Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan çevre konusunu Prof. Dr. Orhan Kural’dan dinleyeceğiz. Umarım faydalı bir etkinlik olur.” dedi.
BURADA OLDUĞUM İÇİN MUTLUYUM
Konferansı vermek üzere öğrencilerin karşısına çıkan Prof. Dr. Orhan Kural: “ Bugün burada siz değerli öğrencilerle birlikte olduğum için çok mutluyum.” Dedi. Meslek hayatının ilk yıllarında bir köy üzerinde arazi aldığını ifade eden Kural: “O araziye 500 ağaç diktim. Arazinin içerisinde keçiler, tavuklar var. Onlar çevrenin bir parçası ve orada çok güzeller.”  Diye konuştu.



İNSAN SÜREKLİ TÜKETEN BİR VARLIK
İnsanın zararlı bir varlık olduğunu kaydeden Kural: “İnsan tarih boyunca ve özellikle günümüzde doğaya zarar veren bir varlık olarak görülmüştür. Günümüzde de ne yazık ki mutluluk dediğimiz kavramı maddiyatla ölçülüyor. Bu nedenle sürekli tüketim içerisinde yer alıyor. İnsan arkasında tükettikleriyle değil sadece ürettikleriyle yer bırakmalıdır.” Şeklinde konuştu.
KENDİ HAYATINDAN KESİTLER ANLATTI
Kendi hayatından da söz ederek çevre olgusuna dikkat çeken Kural: “Maddi durumu kötü olan insanlar olarak çocukluk zamanımızda israf kültürünü benimsemedik. Bizlerin tükenmeyen kalemleri vardı. Çünkü onlar bitse de onları atmıyor bir şekilde kullanmaya devam ediyorduk. Kıyafetlerimiz sayılıydı. Şimdi ise durum çok farklı aşırı bir tüketim alışkanlığıyla gençlerimiz hareket ediyor.” diye konuştu.



MUTLULUK EŞİTTİR TÜKETİM OLMAMALI
Mutluluğun, tüketimle sağlanamayacağını sözlerine ekleyen Kural, ünlü ressam Abidin Dino ile Nazım Hikmet arasında geçen mutluluk diyalogunu öğrencilerle paylaştı. Sonrasında ise öğrencileri popüler kültürün malzemesi olmamaları konusunda uyaran Kural, Türkiye’nin ekonomik durumunun da şu an çıkışta olmasına karşın inişe geçeceğini savunarak: “ülkemiz aşırı tüketiyor. Hiçbir şey üretmeyen sadece tüketen bir toplum halini alıyoruz.” Dedi.
EKMEK İSRAF ETMEYİN 
İsraf konusuna da değinen Kural, İslam dini içerisinde israfa yer olmadığını belirten Kural: “Peygamber efendimiz tabağında yemek bırakmazdı. Ben de tabağımda yemek bırakmıyorum ve bırakanlarla da mücadele ediyorum. Türkiye şu anda dünyada en çok ekmek tüketen ülke konumunda. En azından gidip Afrika’da gördüğümüz insanları düşünerek sizler de yemek ve ekmek israfından kaçının.” Şeklinde konuştu.



HAYVANLARA ZARAR VERMEYİN
Hayvanlara zarar verilmemesini ve sirk gibi hayvanların kullanıldığı gösterilere katılınmaması gerektiğini söyleyen Kural: “Bunun yanında sakız çiğneyip sokağa atarsak kuşlar bunu ekmek sanıp alabilir ve gagalarına yapışabilir.” Dedi.
PLAKET VERİLDİ
Programın sonunda ise Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ercan Buluş tarafından Prof. Dr. Orhan Kural’a plaket takdim edildi.

Kaynak: Çerkezköy bakış