Çerkezköy Meslek Yüksekokulu
2016-03-25

Konferans: Tarih ve İlim Işığında Çanakkale



 

Çerkezköy Genç Memur Sen tarafından Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda “İlim ve Tarih ışığında Çanakkale” konulu konferans düzenlendi.

Konferans öncesi ‘Çanakkale içinde’ isimli türkü seslendirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi Müdürü ve Memur-Sen/ Eğitim Bir-Sen Çerkezköy Şube Başkanı Ahmet Üzgün yaptı. Üzgün, bu konferansı düzenleyen Çerkezköy Genç Memur-Sen Başkanı Alpay Arı ve programa konuşmacı olarak katılan Ali Ercan’a teşekkür etti.

“BU BÜYÜK BİR İMTİHAN”

Ahmet Üzgün’ün konuşmasının ardından Tarihçi, Uluslar Arası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Uzmanı Ali Ercan da “İlim ve tarih ışığında Çanakkale” konulu konferans verdi. Türkiye’nin önemli günlerden geçtiğini ifade eden Ercan “Çanakkale’de anneler evlatsız, kadınlar eşsiz kalmıştı. Şimdi de evlatlar babasız kalıyor. Bu büyük bir imtihan. Bu imtihanın bedeli ağır bu nedenle kıymetini bilmeliyiz” dedi.

“KAPLARINIZI GÜZEL ŞEYLERLE DOLDURUN”

Okul çantasını sırtına alıp okula gitmesi gereken bazı öğrencilerin o çantalara bomba koyarak masumların kanına girdiğini ifade eden Ercan “Eli kanlı terör örgütlerini alkışlayan, destek bildirilerine imza atan akademisyenleri gördük. İlimden kasıt bu mu? İlimden kasıt haddi bilmektir. Makamların, mevkilerin hiçbiri size fayda vermeyecektir. İlmin başı da sonu da ahlaktır. Siz önce kendinize, sonra ailenize, sonra da vatana ve millete faydalı olacaksınız. Mevlana ‘Bir kapta ne varsa dışarı o sızar’ diyor. Siz de gönül ve zihin kaplarınızı güzel şeylerle doldurun. Güzel bir yaşam sürmek zor değil” dedi.

“ECDADIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Nefsin azgın bir tay olduğunu ifade eden Ercan “Onu dizginlemezseniz sizi götürüp bir uçurumdan atacaktır” dedi. Ercan konferanstaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu bir gemi, bu bir aile, bu bir ev ise bu gemide delik açıp gemiyi batırma lüksümüz yok. Trilyon dolarlar verseler iki gözünüzü vermezsiniz. Bize bu 2 gözü verene yeterince şükrediyor muyuz? Şükretmek için o kadar büyük nimet var ki. Bugün de büyük bir imtihandan geçiyoruz. Yüz binleri toprağa veren bir milletin çocuklarıyız. O ecdada sahip çıkmalıyız”

“TARİHİMİZE VE DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKAMADIK”

Türklerin tarihine, değerlerine yeterince sahip çıkamadığını ifade eden Ercan “46 yıllık hükümdarlığının 20 yılını bizzat savaş meydanlarında geçiren ve 70 yaşında Zigetvar’a giderek savaş meydanında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ı 3 yıl harem ile hamam arasında götürüp getirdiler. Ermeniler’e toprak vermediği için Abdülhamit Han’a Kızıl Sultan dediler. Abdülhamit Han ‘vatan canlı bir bedendir, onu almak için cesedimi çiğnemeniz lazım’ dedi” şeklinde konuştu.

BİN YIL ÖNCE DE AYNI ŞEYLER YAŞANIYORDU

101 yıl önce canlarını ortaya koyan şanlı ecdad için bir araya geldiklerini kaydeden Ercan “100 yıl önce değil bin yıl önce de aynı şeyler yaşanıyordu. Biz Anadolu’ya geldik, o zaman da bedel ödedik. Alparslan askerlerine ‘Eşini özleyen, evladını özleyen, toprağını özleyen varsa gidebilir. Savaş hukukuyla yargılanmayacaksınız. Ben şehit olursam bu kaftan kefenim olsun, beni bununla gömün’ dedi. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethinde surlara girdiğinde yaralanmıştı. Bu bedeli zamanı geldiğinde herkes vermiştir, vermeye de devam ediyor” dedi.

“İNSANLIĞI ÇANAKKALE’DE ANLATTIK”

101 yıl önce Çanakkale’ye gidenlerin imanları ve ahlakları olduğunu ifade eden Ali Ercan “Onları anlamak, hatırlarını yadetmek zorundayız. Biz dünyaya insanlığı Çanakkale’de anlattık. Yenilmez denilen büyük zırhların denize gömüldüğü yerdir Çanakkale. Yüzbaşı Hakkı’ların şehadet mertebesine yükseldiği bir güvertedir Çanakkale. Şuanda yapılan mücadele bir istiklal ve istikbal mücadelesidir. 7 terör örgütü birleşti ve ‘Biz Türkiye’ye savaş ilan ediyoruz’ dediler. Demek ki sağlam yerden yakaladık. Yoksa bu kadar leş kargası bir araya gelmezdi. İman dolu bir göğse sahipsen korkmayacaksın. İnsanlığın anlatıldığı bir okuldur Çanakkale” dedi.

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Konuşmasının ardından Eğitim Bir-Sen Çerkezköy Şube Başkanı Ahmet Üzgün tarafından Ali Ercan’a hediye takdim edildi. Çanakkale ve İstiklal konulu şiir yarışmasında birinci olan NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Lojistik Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Cemil Korkmaz ile İstiklal Marşı konulu şiir yarışmasında birinci olan Halkla İlişkiler Bölümü 2.sınıf öğrencisi Büşra Aydın’a çeyrek altın hediye edildi.

KATILIM YOĞUN OLDU

Programa, NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Can Burak Şişman, Müdür Yardımcıları Taha Aslanlı ve Ali Maralcan, Çerkezköy Yurtkur Müdürü Mehmet Şerif Özalp, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İrfan Danışmaz, Memur Sen ve Eğitim Bir-Sen Çerkezköy Şube Başkanı Ahmet Üzgün, Genç Memur Sen Çerkezköy Şube Başkanı Alpay Arı, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Ercan Erdoğan ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Bu haber Çerkezköy Bakış Gazetesi'nin ürünüdür.